Studiecirkeln – Avsnitt 10
Genom Q-Studions studiecirkel får du ingångar i Q-Studions avsnitt, teman och ämnen, samt möjlighet till fördjupning. Samla en grupp kompisar, bilda en queercirkel eller starta en grupp i din RFSL-avdelning!
Avsnitt 10 – LIVEPODD: Stormé DeLarverie – Älskade upprorsbutch!
Är butchen utrotningshotad? Q-Studion viger ett avsnitt, live, åt den älskade upprorsbutchen Stormé DeLarverie.
Det tioende avsnittet av Q-Studion är en livepodd från Reclaim Pride i Göteborg 2019. Avsnittet tar sig an dom lesbiskas beskyddare, butchen, dragkingen och en av queerhistoriens riktiga gentlehens, Stormé DeLarverie. Kanske mest känd för att myten säger att hon var den som först slog tillbaka mot polisen under Stonewallupproret i New York 1969. Gäst i avsnittet är en av Göteborgs ärkebutchar Valerie Bergmontt som ger perspektiv och fördjupning till ämnet.
Ganska snabbt uppstår frågan vad som är korrekt pronomen att använda om Stormé DeLarverie? Somliga använder pronomenet hon medan andra säger hen eller den. Hur ska man benämna en queer person som föddes i en tid då det inte fanns samma ord som idag för att benämna sexualitet och identitet?
Stormé Delarverie föddes 1920 i New Orleans i södra USA och gick bort den 24 maj 2014 i New York. Hennes exakta födelsedatum är okänt eftersom hon som utomäktenskapligt barn till en svart kvinna och en vit man inte fick ett födelseattest eftersom ”blandäktenskap” var förbjudna på den tiden. Men Stormé DeLarverie själv brukade fira sin födelsedag den 24 december, på julafton. Samhället som Stormé DeLarverie föddes in i var präglat av rasism och afrofobi och hon mobbades under uppväxten men kom som äldre att hitta ett tryggare sammanhang genom att leva och resa med en showgrupp där Stormé DeLarverie uppträdde som dragking.
Valeria Bergmontt berättar att hon har sökt sig utomlands för att hitta trygga sammanhang av butchar, icke-binära och transkillar som rasifieras som icke-vita. I New York hittade hon gruppen Brooklyn Boihood, ett community som jobbar med att bland annat bryta mot giftiga maskulinitetsnormer. Som förebild lyfter hon den mexikanska sångerskan och artisten Chavela Vargas som förutom att ha en underbar och säregen röst var en otrolig kvinnotjusare som bland annat hade en affär med konstnärinnan Frida Kahlo. Hon lyfter även arbetaren och författaren Leslie Feinbergs bok Stone Butch Blues som en viktig bok för att den inte bara skildrar en butch utan även alla som känslor och uppoffringar som kan medföra att få uttrycka sitt könsuttryck som butch. Till publikens förtjusning berättar Valeriea Bergmontt även om när hon deltog i ett stärkande butchläger.
Men frågan kvarstår, stämmer myten om att Stormé Delarverie var butchen som delade ut det första slaget vid Stontewallupproret 1969?
Tre diskussionsfrågor:
Varför är det viktigt att reflektera kring hur vi benämner historiska uttryck och/eller personer som vi utifrån dagens tolkningar, värderingar och kultur, skulle läsa som queera eller hbtqi?
Ett samtal som uppstår i avsnittet är huruvida butchen är utrotningshotad eller inte, är butchen det? Varför är butchens status generellt låg inom hbtqi-communityt? Och hur påverkar klass och rasifiering butchens status?
Att få bli begärd på rätt sätt, och bli läst på rätt sätt i sitt könsuttryck är något som lyfts i avsnittet. På vilket sätt vill du bli begärd? Hur påverkar rätt läsning av ditt könsuttryck dig?
Queerhack:
Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.
I avsnittet berättas det om ett separatistiskt läger för butchar som var till för att blir stärkt och speglad genom mötet med andra. Skapa ditt eget sammanhang för att bli sedd och kunna dela med dig i sammanhang där du möter förståelse men även själv kan stötta andra. Det behöver inte kräva så mycket resurser utan kan vara en chatt-tråd, en liten grupp på Facebook, en studiecirkel där ni tillsammans kan se en film eller läsa en bok att diskutera, eller heliga fikaträffar eller Facetime-möten där ni ses eller hörs. Aktivism som går ut på att tillsammans utgöra varandras pepp och stöd kan leda till nya vänner, välmående och förändring.
Studiecirkeln:
Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.
Stone Butch Blues är en roman med självbiografisk grund skriven av arbetaren, aktivisten och författaren Leslie Feinberg och handlar om hur det är att vara en lesbisk butch i USA på 1970-talet. Huvudrollskaraktären själv identifierar sig i spektrat lesbisk butch och transman. Det är en fantastisk bok att ta sig igenom själv eller tillsammans för att reflektera kring klass, kön och sexualitet. Men även möjligheter för organisering, solidaritet och hopp.
Nyckelord:
Butch
Dragking
Klass
Afrofobi
Binders
Text & Producent: Mireya Echeverría Quezada
Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.