Ökning av hatretorik mot hbtqi-personer bland politiker i Sverige och Europa
Hbtqi-personer i Sverige och Europa upplever den största backlashen på årtionden. Det framkommer av en ny rapport från ILGA Europa.
– Det är helt oacceptabelt att politiker utsätter hbtqi-personer för fara med sin hatretorik, säger RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.
Mot bakgrund av det stundande EU-valet den 9 juni släpper ILGA Europa en kartläggning som pekar på en alarmerande ökning av hatretorik mot hbtqi-personer, i synnerhet transfobiska uttalanden, från europeiska politiker, däribland även svenska politiker. Rapporten visar också på hur barn används som medel för att motarbeta transpersoners möjligheter till vård och hur skrämselpropaganda bidrar till sämre psykisk hälsa och risk för suicid bland unga hbtqi-personer.
– Regeringen måste ta krafttag för att vända den här utvecklingen kring hat mot hbtqi-personer, även enskilda organisationer, partier och debattörer har ett stort ansvar. Alla vi som tror på ett tryggt och fritt samhälle måste våga ta ställning mot hatretoriken, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.
Rapporten pekar även på hur politikers skrämselpropaganda kan kopplas till det ökade antalet hatbrott mot hbtqi-personer i Europa. Antalet transfoba hatbrott i Sverige har ökat från två till tre procent enligt den hatbrottsstatistik som BRÅ släppte i december förra året. Som RFSL redan då uppmärksammade, är det anmärkningsvärt att offentliga företrädare tillåts bidra till hatretorik.
– Nu finns det svart på vitt att den här skrämselpropagandan leder till fler hatbrott och ökad risk för suicid bland unga hbtqi-personer. Då är det helt oacceptabelt att politiker, som i själva verket är högst ansvariga för att trygga våra barn, fortsatt tillåts utsätta hbtqi-personer för fara i och med sin hatretorik, fortsätter Peter Sidlund Ponkala.
Om rapporten
En ny rapport från ILGA-Europa lyfter en oroväckande ökning av hatretorik mot hbtqi-personer från politiker i Europa, särskilt hatretorik riktad mot transpersoner. Rapporten pekar på hur politiker använder barn som medel för att motarbeta transpersoners tillgång till vård. Denna negativa retorik bidrar till högre självmordsfrekvens och sämre mental hälsa bland unga hbtqi-personer, samt en ökning av hatbrott mot hbtqi-personer i Europa. Inför det stundande EU-valet varnar rapporten för att grundläggande europeiska värderingar om mänskliga rättigheter står på spel.