Bakslag i Georgien

RFSL

I Georgien kommer ändring av juridiskt kön och all könsbekräftande vård förbjudas. Demonstrationer för hbtqi-personers rättigheter kommer heller inte längre att vara tillåtna. Det är två konsekvenser av lagändringar som nu kommer att träda i kraft. RFSL menar att det är viktigt att Sverige nu fortsätter ge stöd till hbtqi-rörelsen i landet.

Georgiens parlament antog i mitten av september lagändringar som allvarligt försvårar situationen för hbtqi-personer och gör det svårt för hbtqi-rörelsen att verka. Lagändringarna
– förbjuder samkönade par att adoptera och att ges juridiskt erkännande av sina förhållanden,
– förbjuder ändring av juridiskt kön och all könsbekräftande vård,
– kringskär hur man i media och skolundervisning kan beskriva samkönade relationer och transfrågor, och
– förbjuder demonstrationer för hbtqi-personers rättigheter.
Georgiens president Salome Zurabisjvili avstod från att underteckna lagändringarna. De skickades därmed tillbaka till parlamentet, där talmannen Salva Papuashvili nu istället undertecknat dem. Det innebär att lagändringarna kommer träda i kraft om 60 dagar.

– Jag är bedrövad över den allvarliga situation hbtqi-personer i Georgien är i just nu. Många av de vi varit i kontakt med är oroliga och rädda för framtiden, som är väldigt osäker. RFSL står i nära kontakt med hbtqi-organisationer i Georgien som vi jobbat med länge och ger allt stöd vi kan, säger Natia Gvianishvili, som är senior internationell påverkansrådgivare på RFSL.

RFSL samarbetar med hbtqi-organisationer i Georgien inom ett Sida-finansierat regionalt program, som arbetar med att stödja och underlätta för hbtqi-organisering och regional samverkan i Georgien, Armenien, Moldavien och Ukraina. RFSL:s samarbetspartner i Georgien, organisationen WISG, har tidigare släppt ett uttalande där de menar att regeringens verkliga målsättning med att välja just nu som tidpunkt för att genomdriva denna repressiva lagstiftning handlar om att under pågående valrörelse i landet förflytta befolkningens uppmärksamhet mot den sårbara gruppen hbtqi-personer. Parlamentsval hålls i Georgien den 26 oktober.

RFSL framhåller att det nu är viktigt att Sverige fortsätter ge stöd till hbtqi-rörelsen i Georgien och att Sverige och andra länder fortsätter lyfta medborgerliga rättigheter, som rättigheter för hbtqi-personer, som en grundläggande förutsättning i en demokrati för att ett land ska kunna sägas leva upp till rättsstatens principer.

– Regeringen måste se till att hbtqi-frågorna adresseras inom det svenska biståndet och att Sverige aktivt trycker på för att värna mänskliga rättigheter i bilaterala samtal med Georgiens politiska ledning, både nu och efter valet. Sverige ska försvara de som försvarar friheten, säger RFSL:s generalsekreterare Tawar Dabaghi.

Hbtqi-rörelsen i Georgien har redan påverkats negativt av en tidigare i år införd lag som klassar organisationer som mottar utländsk finansiering som ”utländska agenter”. Med de nya lagskärpningarna kommer det bli närmast omöjligt för hbtqi-rörelsen att kunna verka fritt.