“Utan den här gemenskapen visste de inte varför de skulle leva överhuvudtaget”

Äldre är en grupp som ofta upplever ensamhet. För hbtqi-seniorer kan RFSL:s mötesplatser bli livlinan som bryter ensamheten.

– Den sociala gemenskapen betyder väldigt mycket för livskvaliteten. Många tänker ”ska jag leva så här i min ensamhet, jag har ingenting egentligen”. Jag önskar att dessa personer kunde få känna gemenskap i de grupper som RFSL:s avdelningar ordnar, berättar Pell Uno Larsson, ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse och en senior hbtqi-aktivist. 

Forskning visar att såväl äldre som hbtqi-personer generellt sett upplever mer ensamhet. En grupp som är särskilt utsatt när det kommer till ensamhet är just hbtqi-seniorer. Hbtqi-seniorer kan till exempel ha tappat kontakten med sina barn, syskon eller andra familjemedlemmar efter att ha kommit ut. Det kan också handla om att man hamnar i sammanhang där det inte finns andra öppna äldre hbtqi-personer. 

– Jag tänker på hur det skulle vara att hamna på ett boende. Så sitter jag där och hör andra dela sina livsberättelser, om att de har varit gifta och haft barn, men vad ska jag säga? Jag kan ju inte prata om min homosexualitet och min livsberättelse. De skulle aldrig förstå mig.

Personal som möter äldre saknas hbtqi-kompetens

Hbtqi-seniorer vittnar även om att de är rädda för att personalen ska sakna hbtqi-kompetens, eller att de ska utsättas för diskriminering eller nekas vård. Vissa hbtqi-personer kan därför känna sig tvingade att gå tillbaka in i garderoben och dölja sin identitet när man blir äldre.

– Jag skulle önska att hemtjänstpersonal, vård- och omsorgspersonal och sjukvårdspersonal hade åtminstone grundläggande hbtqi-kunskap. Många har inte det idag.

RFSL Örebro anordnar träffar för seniorer. Bland annat har de haft föreläsare, konstnärer och författare på besök. De har även ordnat seniorluncher och resor för att se på konst. 

– I en utvärdering vi gjorde sa många att utan den här gemenskapen visste de inte varför de skulle leva överhuvudtaget, berättar Pell Uno. 

En förutsättning för att kunna göra engagerande aktiviteter är dock pengar. 13% av pensionärerna i Sverige lever i relativ fattigdom, enligt Pensionsmyndigheten. 

– Många av oss har det inte så gott ställt. En hel del har väldigt låg pension inom vår grupp. 

Var med och gör skillnad för hbtqi-seniorer

Runt om i landet är RFSL:s avdelningar med och skapar mötesplatser för hbtqi-seniorer. Genom att ge en gåva eller bli medlem kan du vara med och hjälpa oss att fortsätta skapa gemenskap även för våra äldre.