Hbtqi-personer ofta mindre trygga

RFSL

RFSL har, i samarbete med säkerhetsföretaget Verisure, tagit fram en undersökning om hur tryggheten i samhället ser ut. Dels har Demoskop, på uppdrag av Verisure, undersökt hur människor i allmänhet upplever otrygghet, och dels har RFSL genomfört en egen undersökning, riktad till hbtqi-personer, för att kunna se vilka skillnader som finns.

Undersökningarna visar att hbtqi-personer känner sig mindre trygga i sitt område än befolkningen i allmänhet, att man har sämre erfarenheter av kontakt med rättsväsendet och att man i lägre utsträckning upplever att polis och väktare bidrar till ökad trygghet på allmän plats.

– Vår mätning visar på ett betydligt lägre förtroende för rättsväsendet bland hbtqi-personer. Det är siffror som måste tas på allvar. RFSL föreslår att diskrimineringslagen ändras så att polis och väktare omfattas fullt ut av den. Vi vill också se striktare lämplighetskrav för väktare och att regeringen initierar en omfattande satsning för ökad hbtqi-kompetens inom rättsväsendet, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.

I Demoskopmätningen uppger 32 % av svenskarna att de känner sig helt och hållet trygga i sitt område, medan motsvarande siffra för hbtqi-personer är 18,6 %. Minst 33,2 % av hbtqi-personer respektive 43 % av befolkningen i stort har varit i kontakt med rättsväsendet. 55 % av hbtqi-personerna med erfarenhet av kontakt med rättsväsendet hade blivit bra bemötta, medan 45 % inte hade blivit bra bemötta, något som får betraktas som en hög siffra.

Skillnaderna i synen på polis och väktares närvaro på allmän plats är betydande. 79 % av befolkningen i stort upplever en större trygghet om polis och väktare är närvarande. Motsvarande siffra för hbtqi-personer är 53 %. Hbtqi-personer är även mer negativa till kameraövervakning. 20,5 % av hbtqi-personer tycker det är bra med kameraövervakning på allmän plats (54 % av befolkningen i stort) medan 14,3 % upplever en större trygghet om det finns kameraövervakning (40 % av befolkningen i stort).

På frågan om vilka platser där man känner sig mest trygg så anger fler hbtqi-personer sitt eget hem som tryggast. Bland svenskar i allmänhet är det hemma hos familj eller släktingar som man känner sig mest trygg.