Välkommen utredning av informationsplikt vid hiv

RFSL

Regeringen har meddelat att de tillsätter en utredning om att avskaffa informationsplikten för personer som lever med hiv.
 – RFSL har kämpat för att minska utsattheten för människor som lever med hiv i Sverige i över 40 år, och det här är en viktig delseger, säger Peter Sidlund Ponkala förbundsordförande RFSL.

1985 inkluderades hiv i den svenska smittskyddslagstiftningen. Syftet var att ge stöd till de åtgärder man ansåg nödvändiga för att bromsa överföringarna av hiv, en infektion man då var övertygad om kunde bli en epidemi. Informationsplikten kräver att den som lever med hiv ska informera sina sexpartners om sin hiv. Sedan många år finns nu moderna mediciner som innebär att personer som får behandling för sin hiv-infektion inte riskerar att överföra viruset vid sex, även om kondom inte används.

Nu har socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelat att regeringen beslutat att utreda frågan om informationsplikten.

– Det är glädjande att regeringen öppnar upp för ett avskaffande av informationsplikten, en rest från en svunnen tid. RFSL har kämpat för att minska utsattheten för människor som lever med hiv i Sverige i över 40 år, och det här är en viktig delseger, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.

Regeringen uppger att endast personer med välinställd behandling omfattas. Möjligheten att få informationspliken hävd av sin behandlande läkare finns dock redan idag, vid en välinställd behandling som innebär omätbara virusnivåer. Utredningen behöver ha ett brett mandat att se över frågan.

– RFSL vill att regeringen utreder möjligheten att avskaffa informationsplikten för alla som lever med hiv. Den avgränsning som nu gjorts är beklaglig för att den stigmatiserar de som saknar en välinställd behandling, säger Peter Sidlund Ponkala.

Mer om överföring av hiv och informationsplikten

Risken för att hivvirus överförs är störst i samband med att en person precis fått hiv, under den så kallade primära hivinfektionen, även om inga symtom finns. I de fall där hiv överförs rör det sig i den absoluta majoriteten av fall om situationer där personer inte är medvetna om sin hivinfektion och alltså inte kan berätta om den.

Att endast lyfta bort informationsplikten för personer som lever med välinställd hiv blir missriktat. RFSL menar att möjligheten att ta bort informationsplikten endast för personer som har omätbara virusnivåer är problematiskt då den bland annat riskerar att inge en falsk trygghet, skapa onödiga trösklar för testning och därmed vara kontraproduktiv i smittskyddsarbetet.

Länk
Mer om RFSL:s arbete med hälsa och hivprevention