RFSL kräver åtgärder mot sexuellt våld efter Kalla faktas program
I veckans Kalla fakta berättar flera män om det sexuella våld de utsatts för. Samtidigt brister hbtqi-personers förtroende för polisen. RFSL kräver nu att regeringen, regioner och kommuner agerar.
TV4:s Kalla fakta uppmärksammar nu att en mycket stor andel homosexuella och bisexuella män har blivit utsatta för sexuella övergrepp, och att få anmäler till polisen. Man känner skam eller stigmatisering och att man som kille inte blir trodd.
Under arbetet med programmet genomförde TV4 en enkät som RFSL hjälpt till att sprida. Nästan 400 män svarade. 65 procent angav att de utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp, varav 10 procent hade valt att anmäla det till polisen. Första halvåret 2024 är det bara 6 personer som fällts för våldtäkt mot en annan man.
Flera av de medverkande pratar även om en tystnad kring sexuella övergrepp. Att det inte pratas om bland vänner eller i communityt. Det arbetar RFSL för att förändra. Ingen ska behöva bli utsatt för sexuella övergrepp. Ett viktigt första steg att motverka det är att börja prata om det.
– Jag är tacksam för de som har modet att berätta om det sexuella våld de utsatts för. Ingen ska behöva vara med om det. Jag vill att den som blivit utsatt ska veta att det finns professionellt stöd att få från våra kuratorer på RFSL Stödmottagning som är specialiserade på att möta hbtqi-personer. Men vi måste också fortsätta att bryta tystnaden inom vårt hbtqi-community, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande RFSL.
RFSL gav 2021 ut en antologi: Vi också – hbtqi-personer berättar om sin utsatthet. RFSL genomför också utbildning och bildar opinion i frågan.
RFSL:s krav för förändring
RFSL vill att
- Regeringen satsar på kunskap om hbtqi-personers utsatthet för våld ökar inom rättsväsende, vård och och socialtjänsten för att säkerställa att våldsutsatta får ett kompetent bemötande.
- Regeringen säkerställer långsiktig finansiering till verksamheter som ger stöd till våldsutsatta hbtqi-personer
- Regeringen presenterar tydliga åtgärder inom området i den kommande hbtqi-handlingsplanen.
- Landets alla kommuner inkluderar hbtqi-personer i det brottsförebyggande arbetet, i samverkan med RFSL.
Stöd till hbtqi-personer som utsatts för sexuella övergrepp
RFSL:s stödmottagning
stod@rfsl.se
Telefon: 020 – 34 13 16
Länkar
Kalla fakta: våldtagen av en annan man
Sexuella övergrepp mot hbtqi-personer
Vi också – hbtqi-personer berättar
RFSL:s stödmottagning
RFSL:s trygghetsundersökning 2024