Uppdaterad version av RFSL:s rättsutredning – nu på engelska!
RFSL lanserar "Rejection motivations in SOGIESC asylum cases in Sweden", som är den engelska versionen av RFSL:s rättsutredningar om rättssäkerheten i hbtqi-personers asylfall. Sammantaget granskas över 3 360 enskilda beslut och domar i hbtqi-asylärenden mellan 2012 och 2024, då sexuell läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck utgör grunder för skydd.
Den engelska rättsutredningen visar att Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas trovärdighets- och tillförlitlighetsbedömningar fortfarande baseras på otillåtna stereotypa föreställningar om hbtqi-personer, något som står i strid med svensk och internationell rätt. Vidare visar rättsutredningen att även andra otillåtna resonemang förekommer i hbtqi-asylärenden, så som diskretionskrav, vilka varit otillåtna i svensk och internationell rätt i decennier. Trovärdighetsbedömningar som baseras uteslutande på stereotypa föreställningar om hbtqi-personer strider bl.a. mot EU-rätten. Trots det visar rättsutredningen hur hbtqi-asylsökande får avslag när de saknar de livserfarenheter och förmågor som migrationsmyndigheterna felaktigt kräver att de ska ha, så som att ha genomgått inre känsloprocesser och kunna detaljerat redogöra för dem, för att göra sina hbtqi-skäl sannolika.
– Sverige fortsätter att utvisa hbtqi-personer på olagliga grunder. Det är en rättsskandal som pågår i det tysta, bakom tystnadsplikt och sekretess. En skam för ett land som gör anspråk på att vara en rättsstat, säger Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL.
Migrationsmyndigheternas bedömningar leder oundvikligen till att hbtqi-asylsökande med skyddsbehov och laglig rätt till skydd får avslag om de inte har de livserfarenheter och förmågor som migrationsmyndigheterna kräver. Rättsutredningen visar att de ofta utvisas till länder där hbtqi-personer riskerar förföljelse, tortyr och till och med dödsstraff. Regeringen gav förra året Statskontoret i uppdrag att utreda rättssäkerheten i asylprocessen för bl.a. asylsökande hbtqi-personer och, utifrån sin bedömning, kunna komma med förslag på förbättrande åtgärder. Statskontorets kommer presentera sin rapport i början av oktober.