Studiecirkeln – Q-Studion 3
Genom Q-Studions studiecirkel får du ingångar i Q-Studions avsnitt, teman och ämnen, samt möjlighet till fördjupning. Samla en grupp kompisar, bilda en queercirkel eller starta en grupp i din RFSL-avdelning!
Avsnitt 3 – Humor: Tråkiga flator, roliga bögar och hilarious queens?
Hbtqi-kultur och humor verkar ofta hänga ihop. Hur kommer det sig? Q-Studion undersöker sambandet mellan skratt, tårar och queer stand-up.
Ett klipp med den amerikanska komikern Joel Kim Booster inleder Q-Studions avsnitt om humor. Q-Studions programledare Mireya Echeverría Quezada beskriver i det här avsnittet relationen mellan hbtqi-kultur och humor. Finns det en relation mellan komedi och tragedi? Hänger tårar och skratt kanske ihop? Q-Studion går in på hur humor kan ena och splittra, sparka uppåt eller på de som redan ligger. Reportern Sao-Mai Dau undersöker rolighetsskalan med vännerna Carro och Moni. Populärkulturen verkar bestå av roliga bögar, bistra flator och transfeminina som återkommande punchlines. Satirtidningen Galagos chefredaktör Rojin Pertow menar att camp är ett hjälpsamt begrepp när man pratar om hbtqi-humor: man driver stereotyper till sin spets för att ta tillbaka makten. Sedan vrider och vänder Q-Studion på begreppet politisk korrekthet. Etniska minoriteter och hbtqi-personer benämns ofta som ”pk” när de kritiserar humor som använder dem på ett nedsättande sätt. När reportern Lautauro Cubilla möter stand-up komikern och poddaren Petrina Solange menar hon att hon ofta betraktas som politisk på grund av att hon är svart och homosexuell, men menar att hon skulle läsas helt annorlunda om hon var en vit, straight man. I Queersamtalet pratar filmvetaren Paloma Halén Roman och transaktivisten och spoken word-artisten Yolanda Bohm om transfemininitet, humor och problemen med filmen The Danish Girl.
Tre diskussionsfrågor
Hur har stereotyper om ”roliga bögar”, ”trista flator” och ”hysteriskt roliga queens/transfeminina” uppkommit och varför?
Hur hänger humor och sorg ihop och vad kan det innebära för hbtqi-humor?
I Queersamtalet diskuteras hur transfeminina i populärkulturen används som en komisk punchline, men också ofta skildras som farliga. Hur kommer det sig att just transfemininitet framställs på det sättet?
Queerhack
Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.
Det är vanligt att folk vill skämta både om hbtqi-personer och personer som rasifieras. Ibland kan man känna sig tvungen att skratta med, eller bli obekväm och försöka göra sig mindre. Men i sådana situationer finns det en mening man kommer långt med: ”Hur menar du nu?” Be lugnt personen att förklara skämtet. Det är ett sätt att konfrontera personen, och kritisera premisserna för skämtet, samtidigt som det ger en mer utrymme för att äga personen.
Queercirkeln
Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.
Margaret Cho är skådespelaren, komikern och bi-konen som citeras i Q-Studions tredje avsnitt. Hon har gjort sig ett namn genom humor som inte räds för att driva med ras, sexualitet och upplevelsen av att växa upp i diasporan. I showen I’m the One That I Want berättar hon om när hon var skeppskomiker på en lesbisk ”love boat”, hur flator älskar havsdjur, och imiterar mammans reaktion på hennes lesbiska love connection.
Nyckelord
Camp
Politisk korrekthet
Text: Judith Kiros
Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.