Studiecirkeln – Q-Studion 4

Q-Studion – En podd av RFSLRFSLFoto: Anna Ekenfors

Genom Q-Studions studiecirkel får du ingångar i Q-Studions avsnitt, teman och ämnen, samt möjlighet till fördjupning. Samla en grupp kompisar, bilda en queercirkel eller starta en grupp i din RFSL-avdelning!

Avsnitt 4 – Rosa pengar, heteroekonomi och Bitter Pills

Money, money, money. Hur påverkar pengar hbtqi-rörelsen, vad gör företagen på Pride, och hur använder sig fascister av progressiv retorik för att dölja sina egentliga agendor?

Ekonomi är det laddade, komplicerade ämne som tacklas i Q-Studions fjärde avsnitt. Programledaren Mireya Echeverría Quezada beskriver hur företagen pumpar ut regnbågsfärgade produkter inför varje Pridesäsong och menar att det kan kännas viktigt att inkluderas och speglas när man tidigare har varit utstött. Begreppet rosa pengar används bland annat av Timbro för att benämna (främst) homosexuellas köpkraft. Men många är också kritiska till hur hbtqi-rörelsen används av företag, politiska partier, organisationer och myndigheter för att de ska framstå som progressiva. Processen kallas för pinkwashing, en kombination av ordet pink och whitewashing, och är någonting flera värdekonservativa och fascistiska partier ägnar sig åt för att slå in en kil mellan hbtqi-rörelsen och personer som rasifieras. Reportern Sao-Mai Dau intervjuar Riya Raphael, forskare i genusvetenskap, och Joyce Jacobsen, amerikansk ekonomiprofessor, om heteronormen som formar synen på och analysen av ekonomin. Hur värderas arbete olika beroende på vem som utför det? Maria José Iglesias Peralta intervjuar barn och lärare på Amaranta, en skola i Santiago för barn som är trans. Skolan har ingen inkomstkälla, utan lärare, psykologer och socialarbetare jobbar ideellt. Mireya Echeverría Quezada beskriver sedan den sista kvällen på queerbaren Bitter Pills i Stockholm och hur de som tog farväl av baren hotades av en beväpnad man. Bitter Pills sörjs i den efterföljande diskussionen mellan kulturarbetaren och aktivisten Samuel Girma och illustratören Ruhani Islam. De pratar även om rosa pengar och problematiserar hur tillgång till just pengar kan tillmäta en ett människovärde. Och hur bör hbtqi-communityt agera när fascistiska krafter använder sig av pinkwashing för att få legitimitet?

Tre diskussionsfrågor

Varför har det på senare år blivit attraktivt för just värdekonservativa och fascistiska partier att förknippas med hbtqi-rörelsen?

Vad finns det för nackdelar med företagens ökade närvaro på Pride?

Vad är argumenten för att k-märka (eller q-märka) queera häng, barer, caféer och platser?

Queerhack

Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.

Varför anses det vara så tabu att prata om pengar på arbetsplatsen? Kanske är det så att vi, när vi väl pratar om pengar, också börjar prata om organisering. Är lönen du får verkligen rättvis? Hur värderas ditt arbete, som rasifierad hbtqi-person, i relation till dina kollegors? Bryt tabut! Få mer på fötterna inför nästa löneförhandling.

Queercirkeln

Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.

Queer Economics: A Reader är sammanställd av Joyce Jacobsen, som intervjuas i avsnittet, och Adam Zeller. Det är en grundlig, pedagogisk genomgång av ämnet som samlar queera perspektiv på ekonomi och även utforskar marxistiska läsningar av hbtqi-rörelsen. För den som är intresserad av hur heteronormen kan påverka plånboken, och fältet ekonomi i stort, är boken essentiell läsning.

Nyckelord

Rosa pengar

Pinkwashing


Text: Judith Kiros

Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.