Studiecirkeln – Q-Studion 7

Avsnitt 7: Begär

Let’s talk about sex, baby! Eller: låt oss prata om kärlek, begär och vilka strukturer som påverkar hur och vad vi känner. Vad finns det för begärsmönster i hbtqi-sammanhang?

Q-Studions sjunde avsnitt börjar med att programledaren Mireya Echeverría Quezada berättar om ”den delade persikans kärlek” eller ”den bitna persikan”. Sedan femhundratalet har det i Kina varit ett begrepp för manlig homosexualitet, då med grund i en berättelse om skönhet och begär vid en hertigs hov. I det antika Kina var samkönade relationer inte ovanliga; det var först under 1600-talet, och dels på grund av västvärldens influenser, som staten vände sig mot homosexualitet. Samkönat sex blev lagligt i Kina 1997, det vill säga samma år som Wong Kar-wais film ”Happy together” blev nominerad till Guldpalmen. Den handlar om ett manligt par som försöker hitta tillbaka till varandra, men upplever svårigheter på vägen. Berättelser om lesbisk kärlek har en tendens att sluta illa, men det har kvinnor genom historien tagit sig runt genom att skippa slutet på filmen eller boken. Men hur skildras maktobalans i samkönade relationer? I reportaget pratar ett antal hbtq-personer som rasifieras om exotifiering – att ses som exotisk på grund av sin kulturella bakgrund – och rasism i hbtqi-världen. På grund av att hbtqi-personer på många platser, och under många tider, har tvingats leva dolda, har dejtingkoder utvecklats. I en föreningslokal i Göteborg träffar reportern Hassan, som berättar om att vara homosexuell i Iran. Jon Voss, förlagschef för QX, berättar om hur handkerchief code utvecklades i klubbmiljön i USA på 70-talet. Genom färg och placering av näsdukar visar man vad man är intresserad av sexuellt. I det avslutande queersamtalet pratar studenten Lizette och kulturarbetaren Samuel Girma om den queera dejtingdjungeln.

Tre diskussionsfrågor

Vad finns det för likheter och skillnader i hur manliga och kvinnliga samkönade förhållanden skildras i kulturen?

Hur kan man hantera eller konfrontera exotifiering och rasism i hbtqi-världen?

Hur kommer det sig att det är så svårt att benämna rasism inom romantiska förhållanden? Varför kan det bli särskilt känsligt?

Queerhack

Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.

I queersamtalet menar Samuel Girma att man ska ”trust your gut” när det kommer till rasism. Det gället inte bara dejting, men är kanske särskilt viktigt (och därför jobbigt) när det förekommer i intima sammanhang. Det här avsnittets queerhack blir mer filosofiskt: kom ihåg att du förtjänar bättre! Det kan vara svårt att säga ifrån när någonting känns skevt, så ha tilltro till dig själv och din egen förmåga att känna när någon går över dina gränser. Dejting ska vara kul och spännande, inte kränkande.

Queercirkeln

Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.

När det gäller att tänka kring begär – och då inte bara till människor, utan till det ”rätta” livet – är Sara Ahmed utav tvekan bäst. Plocka upp ”The Promise of Happiness” och läs om olyckliga queers, arga svarta kvinnor, och feministiska glädjedödare. Varför finns de här figurerna i kulturen? Hur påverkar de oss och hur kan de bli symboler för vårt kollektiva motstånd? Sara Ahmed är verkligen the boss.

Nyckelord

Exotifiering

Handkerchief code

Text: Judith Kiros

Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.