Studiecirkeln – Q-Studion 8
Avsnitt 8 – Språk
Klingon, alviska och emojis: Q-Studions åttonde avsnitt avhandlar språket som tema. Hur ser hbtqi-emojis ut? Kan människan tala med katter? Detta och mycket mer finns att lära sig.
Programledaren Mireya Echeverría Quezada talar om att dejtingappen Grindr lanserade femhundra gay-emojis för att underlätta användarnas kommunikation. Hur tar sig då hbtqi-världens användande av emojis uttryck? Banan, äggplanta, majskolv och tacos står in för olika könsorgan, medan tumme upp eller ner kan signalera om personen som skriver är top eller bottom. I raggningssammanhang kan en bild alltså säga mer än tusen ord. Språket speglar samhället och ger en inblick i de värderingar, lagar och ägandestrukturer som råder. Mireya Echeverría Quezada berättar om James Baldwin, en svart, homosexuell författare som växte upp i ett segregerat USA. Som tjugofyraåring reste han till Paris, dels för att skriva, och dels för att uppleva hur det skulle vara att existera utanför det amerikanska samhället. Queen Asiimwe Ceitlin jobbar som samordnare för RFSL Newcomers Uppsala, en grupp för nyanlända hbtq-personer, och flydde från Uganda till Sverige. Reportern pratar också med Fifi Saidin, som kom till Sverige från Malaysia, och asylrättsjuristen Aino Gröndahl. Beroende på vem man är kan man utsättas för kränkningar och ifrågasättanden när man som hbtq-person söker asyl i Sverige. I ett annat reportage berättar Joel Mauricio Isabel Ortiz om sin queera samtidsroman, Sången om en son, hur den blev till och togs emot. Hen menar att vi måste skriva ner våra berättelser, både för de som kom före oss och de som kommer att komma efter. Förläggaren Alle Eriksson och poeten Athena Farrokhzad talar i queersamtalet om språk, dikt och motstånd.
Tre diskussionsfrågor
Vad avslöjar vårt språk om vårt samhälle? Vad säger ord som utanförskap, invandringskritik och no-go-zoner om samtiden?
Vad för hinder möter hbtq-personer som söker asyl när de kommer till Sverige? Hur kan hbtqi-rörelsen i Sverige och globalt jobba för asylsökande hbtq-personer?
Hur hänger språk och status ihop i hbtqi-sammanhang och hur kan man arbeta kring det?
Queerhack
Queerhacks är avsnittsbaserade lifehacks, tips och tricks för att underlätta ditt queera liv i cisheterosamhället.
Ett queerhack för alla de som hör om situationen för asylsökande hbtq-personer i Sverige – och vill göra någonting åt det – är att engagera sig i RFSL Newcomers eller RFSL Newcomers Youth. Det är organisationer som arbetar för personer som söker asyl i Sverige och som utgår ifrån asylsökande personers problembeskrivningar.
Queercirkeln
Genom queercirkeln tipsar vi om böcker, filmer, serier och musik som på olika sätt fokuserar på hbtqi-personer som rasifieras.
The Handmaiden, filmen baserad på den lesbiska författaren Sarah Waters spännande The Fingersmith, är en av de få gånger då filmen faktiskt är bättre än boken. (Flämt!) Den utspelar sig i ett ockuperat Korea och språk (och läsning) är centralt för handlingen. Hideko, en elegant kvinna från den japanska överklassen, möter svindlaren Sook-hee och det blir början på en thriller full av twists, lesbiskt raseri och frigörelse.
Nyckelord
James Baldwin
RFSL Newcomers
Asyl
Text: Judith Kiros
Q-Studion produceras inom projektet “Hbtqi-personers erfarenheter av rasism” med stöd av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. RFSL är ensamt ansvariga för innehållet.