Strategin Ett starkare RFSL

Ladda ner Ett starkare RFSL som pdf

Fastställd av RFSL:s kongress 27-29 oktober 2023

Strategin Ett starkare RFSL består av nulägesanalys, tre målområden, beskrivning av vägar för att nå dessa mål samt förslag på uppföljning. Denna strategi presenterar både RFSL:s väg framåt och beskriver hur vår rörelse ska fungera.

Nulägesanalys

Vi växer – men fler måste hitta sätt att engagera sig
Fler ser vår rörelse som en naturlig hemvist där våra frågor engagerar och vi har fler medlemmar än någonsin. Samtidigt behöver vi fortsätta jobba för att fler ska känna sig inkluderade i våra sammanhang. Vi behöver arbeta proaktivt mot alla utestängande mekanismer och vara konsekventa i vårt arbete för att visa att vi är en rörelse för alla, inte bara på pappret utan även i verkligheten.
 
Bred rörelse i ett geografiskt stort land
Vår rörelse är inte densamma överallt. Våra erfarenheter, förutsättningar och fokus skiftar med geografin och demografiska förutsättningar. Det ställer krav på lyhördhet och flexibilitet för olika behov och olika lösningar. Vi behöver bli bättre på att dela erfarenheter, resurser och kunskaper inte bara mellan förbund och avdelningar utan även mellan avdelningar och nätverk.
 
Ett förändrat politiskt läge globalt och i Sverige
Det finns rörelser och regeringar som vill inskränka mänskliga rättigheter och civilsamhällets handlingsutrymme, både lokalt och globalt. Det allt hårdare politiska klimatet innebär också ett försämrat säkerhetsläge. Vi behöver trygghet för att kunna verka, mötas och synas. För att säkerställa att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet är behovet av att fortsätta bygga upp kompletterande intäktskällor till den offentliga finansieringen stort, både för avdelningarna och för förbundskansliet.
 
RFSL:s väg framåt är att med mod och kreativitet fortsätta att vara en skarp politisk röst i samhället. Vi ska kunna driva våra frågor i relation till det som händer i världen, för att ständigt vara aktuella och relevanta. Vi ska försvara vunna segrar och både förebygga och möta felaktiga föreställningar om vårt community. Detta samtidigt som vi arbetar för nya framsteg på vägen mot full inkludering och delaktighet i samhället för hbtqi-personer.
 
Internationella arbetet och samarbetet viktigare
RFSL är en viktig aktör i världen. Vi stöttar aktivister och rörelser och vi bevakar våra rättigheter på den globala arenan. Krig i vårt närområde, försämrade situationer för hbtqi-personer i redan förtryckande miljöer, minskade ambitioner från rika länder att ta ansvar genom internationellt bistånd och utvecklingsarbete; allt detta är faktorer som ökar angelägenheten för RFSL att kunna bidra.
 
Vi behöver också stöd, kunskap och inspiration från aktivister och rörelser ute i världen. Det är särskilt viktigt i en tid där Sveriges politiska läge försämrar för hbtqi-personer, något som liknar de situationer som finns i många andra länder i världen. Vi behöver lära av andra, bygga nätverk över nationsgränser och stötta där vi kan.

Våra mål


Mål 1: 

Vi är en rörelse som verkar tillsammans
Vi är en människorättsrörelse som arbetar för att förändra samhället. Det ska vara enkelt och roligt att engagera sig i RFSL och man ska känna sig välkommen. Engagemanget ska upplevas som meningsfullt och givande. Genom medlemmars, aktivisters, anställdas, communityts och allierades samlade erfarenheter arbetar vi för att skapa ett öppnare och mer inkluderande samhälle, där hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras i samma utsträckning som alla andras. Vår verksamhet finns lokalt och nationellt och också i resten av världen.
 
Våra aktiviteter styrs av en önskan om att mötas och vara tillsammans, en möjlighet att förändra och förbättra, samt en vilja att skapa platser och sammanhang där vi kommer till vår fulla rätt.
 
Avdelningarna vet vad som krävs och vilka möjligheter som finns hos dem. Vi stöttar och hjälper varandra. Förbundskansliet ger stöd och råd på vägen. Förbundsstyrelsens uppdrag är att hålla den, av kongressen, beslutade riktningen.        
 
I allt vi gör verkar vi för att alla ska mötas med respekt: att rummen och sammanhangen ska vara öppna, tillgängliga och trygga och att alla ska kunna vara och uttrycka vem de är.
 
Strategier för att lyckas på vägen:
– Vi tänker in medlemsvärvning och insamling i alla våra aktiviteter och arbetar för att nå alla målgrupper, med lite extra fokus på nya målgrupper.
– Vi är lyhörda för vilka behov och hinder våra målgrupper har för att kunna delta, bidra och påverka och vi erbjuder fler sätt att organisera sig inom rörelsen: som avdelning, nätverk, aktivistgrupp eller enskild medlem.
– Vi uppmuntrar medlemmars idéer och erbjuder stöd och struktur där det är önskat.
– Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra kunskapsutbytet inom RFSL – att fånga upp och dra nytta av den bredd av perspektiv, erfarenheter och kompetenser som finns i vår rörelse.
– Vi bedriver ett aktivt säkerhets- och trygghetsarbete för att möjliggöra modiga och trygga aktiviteter och evenemang.
– Vårt internationella arbete ska återföras till den nationella verksamheten för att ge kunskap, erfarenhetsutbyte, goda exempel och sätta Sverige i ett större perspektiv.

Hur vet vi att vi uppnår målet?
➢ Rörelsen växer i medlemsantal.
➢ RFSL har verksamhet i alla delar av landet.
➢ Det finns möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte för avdelningar, kanslier och nätverk inom organisationen.
➢ Det finns olika sätt att organisera sig inom RFSL.
➢ En inkluderingsundersökning genomförs varje mandatperiod.

Mål 2: 

Vi är en demokratisk organisation där vi hjälps åt att lära och växa tillsammans
RFSL är en demokratisk medlemsorganisation. En stark och levande föreningsdemokrati är grunden för vår verksamhet och vårt uppdrag kommer från medlemmarna. Avdelningarna är självständiga föreningar som är medlemmar i förbundet.
 
Våra verksamheter ska genomsyras av insyn, ömsesidig respekt för varandra och är öppna för alla som är nyfikna på och delar vår värdegrund. Våra medlemmar kan växa tillsammans med sitt engagemang. Vi skapar möjlighet att lära mer inom RFSL; både om hbtqi-personer och våra livsvillkor och erfarenheter i Sverige och globalt och om organisering och förändringsarbete.
 
Våra verksamheter präglas av kompetenta volontärer och aktivister som får utbildning och stöd när det behövs. Vi har rutiner och handlingsplaner i våra verksamheter, så att den som bidrar vet vad som förväntas och kan känna sig trygga.
 
Genom träffar, fysiska såväl som digitala, hittar vi vägar framåt för vår rörelse. Vi ger återkoppling och utvecklas tillsammans – i vår rörelse stärker vi varandra.
 
Strategier för att lyckas på vägen:
– Vi värderar och respekterar interndemokratin och möjligheten för alla medlemmar att ta plats och delta.
– Vi river barriärer för ledarskap och engagemang, särskilt för marginaliserade grupper i våra communityn.
– Vi utvecklar tilliten till varandra genom kommunikation, transparens och förståelse för olika perspektiv.
– Vi har tydliga rutiner och transparenta processer för att hantera interna konflikter.
– Vi anordnar träffar, fysiska och digitala, för att föra samman volontärer, förtroendevalda och engagerade från olika delar av organisationen och möjliggöra erfarenhetsutbyten och gemensamt lärande. Våra träffar ska vara tillgängliga för alla våra medlemmar.
– Vi söker stöd hos varandra för inspiration, konstruktiv feedback och nya infallsvinklar.
– Vi utvecklar sätt för den som engagerar sig att både utvecklas och få växa hållbart över tid.

Hur vet vi att vi uppnår målet?
➢ Förbundsstyrelsen ska arbeta nära avdelningarna och kontinuerligt dela information på ett tillgängligt och transparent sätt.
➢ Vi har tydliga, välkända och välanvända kanaler för internkommunikation.
➢ Vi stärker vår rörelse genom att bygga kompetens och fler engagerade.
➢ Det upplevs som tydligt och lätt att göra rätt för den som är förtroendevald, volontär eller deltagare i våra verksamheter.
➢ Vi ses regelbundet och hjälper varandra.

Mål 3: 

Vi är en del av ett större sammanhang
Vi är en del av det svenska civilsamhället och ett nav i det svenska hbtqi-communityt. Vi lyfter och stöttar andra aktörer som verkar för våra medlemmar och för våra målgrupper. Vi bygger broar och starka relationer till andra aktörer, exempelvis civilsamhället, communityt, offentlig verksamhet och näringsliv, som verkar inom samma områden och delar våra grundläggande värderingar. Vår närvaro märks lokalt, regionalt och nationellt.

Vi är en del av en global community. Vi skapar möten, lär oss av och stöttar varandra över nationsgränserna. Vi verkar internationellt för att förbättra hbtqi-personers rättigheter och vi stöttar våra syskonorganisationer världen över. Vi arbetar för att påverka svenska politiker att inkludera hbtqi-frågor i utrikes- och biståndspolitiken.

Strategier för att lyckas på vägen:
– Vi förstår vår omvärld genom maktmedvetna, intersektionella analyser och vi strävar efter att riva barriärer och maktutjämna både internt och i civilsamhället i stort.
– Vi skapar allianser och inleder samarbeten utifrån en delad värdegrund, till exempel inom civilsamhället, näringslivet och offentliga institutioner.
– Vi bidrar för att stärka förutsättningarna och handlingsutrymmet för civilsamhället och vi solidariserar oss med andra organisationer som behöver det.
– Vi söker stöd och inspiration från organisationer med större erfarenheter av motstånd och politiskt förtryck.
– Vi fortsätter lära oss och utveckla vårt internationella arbete för att bidra till hbtqi-personers liv världen över.

Hur vet vi att vi uppnår målet?
➢ Vi har upparbetade samarbeten och erfarenhetsutbyten med organisationer både i närområdet och i andra delar av världen där förtroendevalda, medlemmar och anställda kan bidra och delta.
➢ Det finns en bredd i bakgrund och erfarenhet bland våra förtroendevalda på alla nivåer.
➢ Vi har en tydlig roll och en tydlig röst i civilsamhället.
➢ Det internationella arbetet är förankrat i den nationella medlemsrörelsen och det förekommer utbyte av information och erfarenheter åt båda hållen.