Pride
Pride - en protest, en parad, en folkfest. Pride är allt detta och mycket mer. På den här sidan kan du läsa mer om Pride och dess historia, Pride runt om i Sverige och hur du kan bidra till det fortsatta arbetet för allas rätt att vara sig själv.
Pride i Sverige och i världen
Idag firas Pride på många håll runtom i Sverige såväl som i länder världen över. Samtidigt som hbtqi-personers rättigheter ökar och attityder gentemot gruppen förbättras på många platser finns det dock fortfarande stort motstånd. I över 60 länder är sex mellan personer av samma kön olagligt. I över 10 länder kan det bestraffas med dödsstraff. Hbtqi-personer utsätts för våld, hot och diskrimering – bara för att vi är dem vi är och älskar dem vi älskar.
Därför stöttar RFSL hbtqi-organisationer och aktivister i andra länder. Bland annat har RFSL stöttat Pride i Bydgoszcz, Polen.
När motståndet växer är ditt stöd viktigare än någonsin! Stötta vårt arbete för mer Pride och mer mänskliga rättigheter.
Stockholm Pride
Stockholm Pride är Sveriges största Pridefestival. Ungefär 50 000 människor deltar i själva paraden, som brukar locka 500 000 åskådare. Under veckan arrangerar RFSL flera programpunkter och aktiviteter för att skapa förändring och gemenskap.
Lokala Prider runt om i Sverige
Sverige är ett av de länder där flest Pride arrangeras sett till antalet invånare. Idag arrangeras över 50 stycken i landet. RFSL har över 30 avdelningar runt om i Sverige, varav en stor andel av dessa arrangerar lokala evenemang, från Norrbotten i norr till Skåne i söder! Här är några som våra avdelningar arrangerar:
- Falu Pride
- Gotland Pride
- Helsingborg Pride
- Luleå Pride
- Nerike Pride (Örebro)
- Spring Pride (Eskilstuna)
- Tornedalen Pride
Även de avdelningar som inte arrangerar själva brukar delta med bokbord, föreläsningar och massa roliga aktiviteter. Kolla vad som händer i din lokala avdelning! Du hittar en lista över alla våra avdelningar här.
Genom att bli medlem stöttar du dels vårt arbete, dels får du tillgång till nyhetsbrev med information om hbtqi-relaterade event och aktiviteter runt om i Sverige. Det vill du inte missa!
Pride och dess historia
Världens första Pride-parad anordnades i New York 1970. Detta var ett år efter Stonewall-upproret – ett uppror i vilket hbtqi-aktivister protesterade mot de regelbundna trakasserierna de fick utstå från polisen, något som särskilt icke-vita hbtqi-personer, transpersoner och andra som bröt mot könsnormer var särskilt utsatta för.
Efter den första paraden i New York började Pride-marscher arrangeras runt om i världen. Den första Prideparaden i Sverige anordnades i Örebro år 1971. I Stockholm arrangerades den första frigörelsedemonstrationen 1977 av RFSL Stockholm. Du kan läsa mer om RFSL:s historia här.
Pinkwashing
Pinkwashing är när företag eller organisationer försöker framställa sig som hbtqi-vänliga, samtidigt som man egentligen inte arbetar för att göra världen till en bättre plats för hbtqi-personer eller kanske till och med har verksamhet som skadar hbtqi-personer. Det kan finnas flera anledningar till att en aktör bedriver pinkwashing:
- Man vill sälja mer produkter, till exempel kläder med regnbågsflaggan på
- Man vill framstå som godhjärtad och som att man arbetar med frågor om mänskliga rättigheter, för att det är bra för ens rykte eller för att man ska få mer förtroende
- Man försöker undvika kritik inom andra områden där man kanske brister sett till mänskliga rättigheter, och använder då pinkwashing som en distraktion
Ett typiskt exempel på pinkwashing är ett företag som byter till en regnbågsfärgad logga, utan att företaget jobbar med att skapa en inkluderande arbetsmiljö för sina anställda som är hbtqi-personer. Företaget kanske till och med sponsrar hbtqi-fientliga grupper, som aktivt motarbetar hbtqi-personers rättigheter.
Idag när Pride har växt och blivit en stor rörelse som samlar många människor vill gärna många företag och organisationer synas och höras i samband med Pride. Nedan är några saker företag kan göra för att undvika pinkwashing:
- Ge tillbaka till rörelsen, genom att ge ekonomiskt stöd eller samarbeta med hbtqi-organisationer i Sverige och världen. Om det företag du representerar vill skänka en gåva eller samarbeta med RFSL kan du läsa mer här.
- Utbilda sin personal om hbtqi-frågor eller genomgå en hbtqi-certifiering. Läs mer om hbtqi-certifieringar och vad som ingår här.