Nya lagar 2025 som påverkar asylsökande hbtqi-personer

Asyl och migrationRFSL

Nu i april införas flera nya lagar som påverkar asylsökande hbtqi-personer. För dig som är asylsökande hbtqi-person kan det ha en stor inverkan och det är därför bra att vara påläst.

Preskriptionsregler

Ett utvisningsbeslut kommer inte upphöra att gälla så länge personen befinner sig i Sverige. Detta är en ny regel från och med den 1 april 2025. Istället kommer utvisningsbeslutet upphöra att gälla fem år från det att asylsökande har följt utvisningsbeslutet och lämnat Sverige (EU området). Det innebär att asylsökande som fått avslag blir tvungna att lämna Sverige innan de kan ansöka på nytt. En ny asylansökan kan dessutom inte genomföras förrän efter fem år. I vissa fall kan det fortsatt vara möjligt att anmäla om verkställningshinder. Detta ifall det framkommer nya omständigheter som inte tidigare har prövats.

Spårbyte avskaffas och ändrade regler för preskriptionstid (migrationsverket.se)

Spårbyte – en av de ny lagarna som påverkar asylsökande hbtqi-personer

De som har fått avslag på sin asylansökan och har arbetat under sin asylprocess i Sverige har under vissa förutsättningar kunnat få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad utan att lämna landet. Detta är även känt som spårbyte. De är därmed undantagna från huvudregeln att ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ska göras från hemlandet eller annat land där personen har rätt att vistas. 

Möjligheten till spårbyte upphör från och med den 1 april 2025. De nya reglerna gäller alla personer som har gällande utvisningsbeslut eller pågående ansökningar. Detta oavsett om ansökan om spårbyte lämnades in före den 1 april eller om det har gått flera år sedan personen fick sitt utvisningsbeslut. Personer som tidigare har beviljats arbetstillstånd genom spårbyte kommer inte att kunna få sina tillstånd förlängda. Även medsökande familjemedlemmar påverkas.

Migrationsverket kommer att pröva om det finns andra skäl för uppehållstillstånd eller om det finns skäl att inte verkställa utvisningen. Men de flesta som har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom ett så kallat spårbyte kommer att behöva lämna Sverige. Detta efter att deras nuvarande tillstånd löper ut.

Möjligheten till spårbyte försvinner (migrationsverket.se)  

En ny ordning för asylsökandes boende

Från 1 mars har nya asylsökande som huvudregel endast rätt till ekonomiskt bistånd om de uteslutande bor på det asylboende som de har tilldelats. Detta är ännu en av flera nya lagar 2025 som påverkar asylsökande hbtqi-personer. Om de istället väljer att ordna eget boende får de ingen dagersättning eller särskilt bidrag från Migrationsverket. Undantag kan göras för den som bor med sin närmaste familj som redan är bosatt i Sverige. Undantag kan också göras om det finns andra synnerliga skäl.

En ansökan om uppehållstillstånd betraktas som återkallad för asylsökande som inte bor på ett asylboende och inte har underrättat Migrationsverket om sin bostadsadress.

Asylsökande som ansökte om asyl före 1 mars 2025 och bor i eget boende, kommer att bli tilldelad en plats på Migrationsverkets boende. För att behålla dagersättning och särskilt bidrag behöver man ha flyttat in på boendet senast 31 augusti 2025.

Migrationsverket erbjuder boende under tiden som man är asylsökande. Ett beslut i ärenden om ansökan om uppehållstillstånd kan leda till att rätten till boende upphör. Alternativt kan det leda till att man måste flytta till ett återvändandecenter.

Läs mer här:
Ändrade regler för dig som är asyl­sö­kande och bor i eget boende (EBO) (migrationsverket.se)
Lagänd­ring om boende och ekono­miskt bistånd för dig som är asyl­sö­kande (migrationsverket.se)