Bli och vara förälder
En önskan om att bli förälder finns hos många människor och vägarna till ett föräldraskap kan se ut på många olika sätt, i synnerhet för hbtq-personer.
En önskan om att bli förälder finns hos många människor och vägarna till ett föräldraskap kan se ut på många olika sätt, i synnerhet för hbtq-personer.
I samband med nordiska amningsveckan, som pågick förra veckan, har en illustration om samamning spridits i sociala medier. Illustrationen kommer från ett kunskapsstöd kring hbtq-kompetens som RFSL tagit fram och som riktar sig till yrkesverksamma som möter blivande och nyblivna regnbågsfamiljer.
Ta del av RFSL:s filmmaterial om att vänta barn och bli förälder. Hittills har vi släppt filmer om amning, flaskmatning, närhet och inför förlossningen samt en föreläsning i fyra delar där Therese Sandin, barnmorska i projektet Regnbågsfamiljer i väntan, går igenom förlossningens olika stadier samt hur en igångsättning och ett planerat kejsarsnitt går till.
Äntligen här! Att bli och vara förälder - ett föräldrastödjande material för hbtqi-personer, skrivet av barnmorskor med hbtqi-kompetens. Materialet vänder sig både till dig som planerar för…
RFSL får många frågor om familjebildning och föräldraskap. Här har vi samlat de vanligaste frågorna, och svaren på dem.
Den här texten riktar sig till dig som snart ska bli förälder och tar upp strategier du kan använda för att förbereda dig inför förlossningen. Familjer…
Den här texten riktar sig till dig som är trans och har en livmoder och en önskan om att bära barn.
Här har vi samlat tips på poddar, Facebook-grupper, Instagramkonto, hemsidor och föreningar på temat hbtqi och föräldraskap.
Reglerna för vem som blir juridisk förälder till ett barn, och hur, kan upplevas som svårbegripliga och krångliga. Här har vi samlat information om hur reglerna ser ut och varför de ser ut som de gör.
Den här texten riktar sig till dig som vill bli förälder på egen hand och har funderingar kring hur du ska gå tillväga och vad som…
Den här texten riktar sig till som överväger alternativet att vara fler än två föräldrar till ett barn. Vi ger tips och råd kring hur man…
Hur gör man för att skaffa barn som hbtq-person? Var börjar man, och med vad? En vanlig väg är assisterad befruktning, det vill säga insemination eller…
Insemination kan göras hemma eller på klinik. Här har vi samlat information om hur du/ni kan gå till väga och vad som kan vara bra att känna till och ta ställning till inför en heminsemination.
Om du har fått fertilitetsbehandling utomlands, kan du ha rätt till ekonomisk ersättning i efterhand. Ersättning i efterhand för vård utomlands regleras i svensk lag och…
Adoption är en rättslig process för att bli juridisk förälder till ett barn som man från början inte har någon juridisk koppling till. Här har vi samlat information om vilka möjligheter samkönade par har att adoptera internationellt eller nationellt.
Här har vi samlat information om föräldraförsäkringens olika delar och om vilka som får ta ut föräldrapenning.
Här reder vi ut vilka rättigheter du har och vilka krav du har rätt att ställa på de professionella som du kommer att möta kopplat till ditt föräldraskap.
Den här texten riktar sig till dig som är hbtqi-person och som vill bli eller är på väg att bli pappa. Här kan du läsa om…
Värdgraviditet innebär att en person föder barn åt någon annan. Men situationen för barn som kommer till på det viset är idag rättsosäker i Sverige. RFSL…
Om att vara familjehem, jourhem, god man, kontaktperson eller kontaktfamilj åt barn som av olika skäl behöver stöd eller vistas i en annan miljö under en period.
Här hittar du en introduktion om amning och flaskmatning till regnbågsfamiljer, med länkar till mer information och stöd till dig som nyss börjat amma eller flaskmata…
Den här guiden är till dig som vill amma ett barn du inte själv har fött, och även till er som ska samamma ett (eller flera)…
Här kan du läsa sex personliga berättelser om samamning och icke-genetiskt föräldraskap. Under 2020 efterfrågade vi erfarenheter från hbtqi-personer som ammat på normbrytande sätt, inom projektet…
Du som är hbtqi-person och ska bli förälder, kan ha blandade känslor inför att möta vården. Här kommer lite tips kring vad som är bra att…
Den här texten riktar sig i första hand till dig som är eller vill bli gravid/förälder och som har eller tidigare har haft en komplicerad relation…
Den här texten riktar sig till som nyss blivit förälder och inte känner den där lyckan du känt att omgivningen förväntar sig. Ibland blir omställningen till…
Alla som ska bli föräldrar kan få frågor som känns privata. För hbtqi-personer kan frågorna ibland bli väldigt närgångna eller rentav opassande. Frågor om hur barnet…
Alla barn ska ha det bra i förskolan. Men vad kan en som förälder eller närstående vuxen egentligen ställa för krav på förskolan utifrån ett hbtqi-perspektiv?
Här kommer några råd och tips om hur du som har barn som har tillkommit via donation kan samtala kring genetiskt ursprung och familj.
Texter om sex riktade till blivande och nyblivna föräldrar har ofta fått kritik för att vara normativa på olika sätt, eller rent av irrelevanta för hbtqi-personer.…
I våra möten med nyblivna regnbågsfamiljer har vi märkt att många hbtqi-personer har en tuff första tid. Livet med en bebis med sömnbrist och nya prioriteringar…
Här återfinns länk till två seminarier kring föräldraskap, som hållits av RFSL under 2021, som går att ta del av i efterhand.
Den 22 juni presenterades den statliga utredning som sett över hur utländska föräldraskap i större utsträckning ska erkännas i Sverige. Utredningen föreslår att föräldraskap som fastställts…
Nu är det klart. Riksdagen har röstat igenom en ny lag som gör att den som är gift med någon som föder barn automatiskt kommer att…
Anna Malmquist är forskare och docent vid Linköpings universitet med forskningsområdet samkönade pars familjer. Ta del av en föreläsning med henne här.
Den 6 maj uppmärksammar vi Regnbågsfamiljers dag. Vill du delta i firandet, eller kanske rentav arrangera ett eget firande? Här har vi samlat tips och idéer…