PrEP i Sverige 2024

Hälsa, sex och hivRFSLFoto: Caique Silverio

RFSL har kartlagt tillgången till PrEP i Sverige 2024. Rapporten visar att tillgången är ojämlik över landet och att målgruppen inte vet var man vänder sig för att få PrEP

RFSL skickade i mars 2024 ut en enkät till bögar, bikillar och transpersoner som tar eller vill ha PrEP. Samtidigt skickades även frågor till smittskyddsenheter i samtliga regioner. Vi ställde frågor om regionernas rutiner kring förskrivning av PrEP. 20 av 21 regioner svarade på enkäten. RFSL släpper nu en rapport som visar att tillgången till PrEP är ojämlik över landet.

Utifrån rapporten vill nu RFSL att:

Personer vars sexuella hälsa förbättras av PrEP behöver få tillgång till medicinen utan långa kötider, oavsett var i landet man bor. Vården behöver säkerställa god hbtqi-kompetens i bemötandet av patienter. Det här förutsätter ett flertal insatser. 

  • Regeringen bör ge Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och IVO i uppdrag att öka hbtqi-kompetent bemötande inom vården, bland annat avseende PrEP. Samarbete bör ske med SKR och de regioner med störst efterfrågan på PrEP. 
  • Regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förbättra nödvändig information och kommunikation till regionerna för att kunna säkra tillgången till PrEP. Särskilt viktigt är att målgruppen vet var man ska vända sig
  • Regeringen bör vidta åtgärder för att öka jämlikheten i landet vad gäller PrEP.  Vården ska se likadan ut i hela landet, oavsett var man bor.
  • Samtliga regioner behöver avsätta resurser, införa riktlinjer och arbetssätt så att tillgången till PrEP radikalt förbättras.
  • Region Stockholm, Skåne och Västra Götaland – som är regioner med hög efterfrågan på PrEP – måste vidta och följa upp åtgärder för att korta kötiderna. Den som vill ha PrEP bör få en första bedömning inom vårdgarantin.
  • Socialstyrelsen bör initiera en översyn över nya alternativ för PrEP-behandling.

Preexpositionsprofylax (PrEP) är hivmedicin som en hivnegativ person kan ta i förebyggande syfte för att undvika att kunna få hiv. I Sverige har PrEP varit godkänt att använda sedan hösten 2017.

Nästan 5000 personer har fått PrEP sedan 2017 – men bögar i Skåne får stå utan

Sammanlagt i denna enkät rapporterar regionerna att ca 4944 personer sedan 2017 fått PrEP utskrivet och i mars 2024 får ca 3890 personer PrEP utskrivet via vården. 

PrEP skrivs ut till flest antal personer i storstäderna, Stockholm (2250 personer), Skåne (ca 500 personer) och Västra Götaland (412 personer). I övriga regioner varierar antalet mellan 6 personer (Kronoberg) och 160 personer (Uppsala).

Enligt regionernas svarande är det sällan man nekar personer som önskar PrEP. Däremot har några som önskat PrEP själva valt att avstå efter att ha samtalat med läkaren om sitt risktagande och om läkemedlet. Ett fåtal personer har blivit nekade PrEP av medicinska skäl. Bland svaranden i målgruppsenkäten har uppfattningen samtidigt varit att de nekats PrEP för att de inte ansetts leva tillräckligt riskfyllt.

I Malmö stängdes kön och togs bort helt i november 2023 pga resursbrist. De 70 personer som stod i kön och övriga som vill ha PrEP har därför hänvisats till Helsingborg, som i sin tur hänvisar tillbaka till Malmö och med andra ord ingenting. I dagsläget finns ingen information om när kön kommer att öppna upp igen. Så 70 + bögar, bikillar och transpersoner som vill ta ansvar för sin och andras sexuella hälsa upplever stora frustrationer och ilska kring nuvarande situation.

Stockholm har i nuläget en kö med ca 900 personer och en kötid på 1 år. Från 1 september 2024 kommer uppdraget för förskrivning av PrEP i Region Stockholm utökas till ytterligare 5 kliniker, vilket kommer att korta ned kötiden betydligt. I Västra götalandsregionen står 50 personer i kö till Gayhälsan i Göteborg.

Målgruppen vet inte var de ska vända sig för att få PrEP

62 % av de bögar, bikillar och transpersoner som vill ha PrEP vet inte var de ska vända sig för att få PrEP. Den siffran ser ungefär likadan ut oavsett var i landet man bor, i storstad eller i mindre ort.

De som antingen står i kö eller får PrEP har 40% upplevt väntan som lång. Kötiden i Stockholm är ca 13 månader i dagsläget. 16 av regionerna som svarat uppger att de inte har någon kötid.

85% av alla som tar PrEP har fått det förskrivet via infektionsmottagning, STI-mottagning eller liknande, 2% via husläkare, 9% via privatläkare och 4% på annat sätt (via vänner eller via sjukvård i utlandet).

Hbtqi-kompetensen är bra – i storstäderna

Målgruppen som går till kliniker med uttalad hbtqi-kompetens upplever att de blir bemötta med respekt och utan ifrågasättande kring deras sexuella vanor.

I mindre orter upplever man att:

  • vissa läkare är obekväma med att prata om sex eller saknar kunskap om PrEP
  • man får frågor som upplevs irrelevanta i sammanhanget 
  • man känt att man behövt ljuga eller överdriva när man pratat om sitt risktagande kring sex för att vara säker på att uppfylla de kriterier som finns för att få PrEP
  • transkompetens saknas
  • den generella kunskapen om målgruppens behov och om PrEP saknas, samt att det förekommer fördomar om den som tar PrEP

Information om PrEP och var du kan vända dig för att få det utskrivet.