RFSL om Doxy-PEP

Hälsa, sex och hivRFSL

Önskemål om att få Doxy-PEP har ökat bland bögar och bikillar i Sverige. Doxy-PEP är en förebyggande dos antibiotika som tas inom 72 timmar efter kondomlöst sex för att minska risken för att få könssjukdomar såsom syfilis, klamydia och gonorré. I bland annat San Francisco rekommenderar man Doxycyklin i förebyggande syfte bland gaykillar och transpersoner med hög risk för STI. 

I april 2024 publicerade QX ett upprop från läkare och sjuksköterskor som arbetar på några av landets största infektionsmottagningar med lång erfarenhet av att arbeta med män som har sex med män och transpersoner. Du kan läsa artikeln här.

Anledningen till att man valt att gå ut med en varning är oron över att Doxycyklin i framtiden blir mindre effektiv vid behandling av könssjukdomar. Man är även orolig över att spridningen av resistent gonorré kommer att öka i ännu snabbare takt än idag. Doxy-PEP ger inte 100% skydd mot syfilis och klamydia. En engångsdos ersätter inte en fullständig behandlingskur vid en diagnostiserad infektion. Den som har en könssjukdom utan symptom kan därför föra vidare den pågående infektionen. En annan risk är att man inte går och testar sig i samma utsträckning. 

I Sverige är multiresistenta bakterier inte ett stort problem än, då vi är mer restriktiva med att skriva ut antibiotika än i andra länder. Det innebär inte att vi kan ta upprepade engångsdoser utan att riskera att multiresistenta bakterier blir ett problem i framtiden. Doxycyklin används även vid andra bakteriella infektioner såsom lunginflammation, kronisk luftrörskatarr, borrelia och vid vissa sjukdomstillstånd till patienter som är överkänsliga mot penicillin. Blir bakterierna resistenta mot Doxycyklin riskerar vi alltså att inte kunna erbjuda en effektiv behandling. 

Skulle man ha en pågående könssjukdom som inte gett symptom botas inte den av en engångsdos, utan en fullständig behandling i 10-14 dagar behövs, annars finns det en risk att infektionen kommer tillbaka, eller finns kvar. 

Doxycyklin och andra läkemedel

Doxycyklin bör förskrivas av en läkare som kan göra en bedömning om säkerhet, risker och ändrade effekter i kombination med andra läkemedel. Doxycyklin gör att risken för allergiska hudreaktioner ökar och man bör därför undvika direkt solljus och solarium under 5 dygn efter avslutad behandling. Vissa personer kan få hudutslag och sårbildningar av Doxycyklin (”fixed drug eruption”). Vid behandling med Doxycyklin kan effekten av andra läkemedel påverkas (minskning eller ökning av effekten, antingen av doxycyklin eller av det andra läkemedlet), till exempel läkemedel för behandling av sura uppstötningar, järnmedicin, kalciumtillskott, epilepsimediciner, blodtrycksmediciner, blodförtunnande mediciner, läkemedel mot virusinfektioner samt läkemedel mot malaria. Doxycyklin får aldrig tas samtidigt med Isotretinoin som är en medicin mot akne, eftersom detta kan orsaka ökat tryck i hjärnan. Alkohol kan också ibland påverka effekten av Doxycyklin. Frågor om olika mediciners effekter på varandra (läkemedelsinteraktioner) kan vara komplicerade och går inte att enkelt sammanfatta. Detta är en av anledningarna till att sjukvården i Sverige tycker att läkare behöver vara involverade för att göra en bedömning och kunna hantera eventuella problem.

Du som får Doxycyklin på annat sätt än via sjukvården bör ha förståelse för vad du tar och varför. Det är för din trygghet, hälsa och för att du ska kunna behandlas med Doxycyklin i framtiden när du kanske behöver det.

I framtiden kanske vi även i Sverige rekommenderar Doxy-PEP, men för att det ska bli aktuellt behövs mer forskning och kunskap om konsekvenserna av det. Antibiotika är bland de viktigaste resurserna vi har för att behandla olika sjukdomar, och försvinner den möjligheten kan tidigare lättbehandlade infektioner bli besvärligare och skapa onödigt lidande.

Sammanfattningsvis

RFSL har full tillit till de rekommendationer och den oro som erfarna läkare och sjuksköterskor på några av landets största infektionskliniker uttrycker. Därför rekommenderar vi istället att du som har kondomlöst sex går och testar dig regelbundet för könssjukdomar och vid symptom, för att kunna få behandling när det behövs.