Vad betyder World Pride för dig?

InternationelltRFSL

Just nu pågår World Pride i Stockholm och Köpenhamn. I samband med det har RFSL pratat med några av de aktivister som, trots risker, fortsätter att arbeta för hbtqi-personers mänskliga rättigheter i länder där diskriminering och hot är vanligt. Vi frågade vad World Pride betyder för dem.

Tara och Mattel, Indonesien

Tara och Mattel är ett lesbiskt par från Indonesien. De blev kära redan för 18 år sedan men tog beslutet att gå skilda vägar och leva sina liv enligt heteronormen. Men 2018 tog de upp kontakten igen och vågade äntligen följa sina hjärtan. Nu bor de ihop i Indonesien.

– För oss är World Pride ett tillfälle då du firar ditt äkta jag. Att lära sig att det går att visa världen sina riktiga färger. Pride handlar om att stå tillsammans, enade. Att lyfta upp och finnas där för varandra, säger Tara och Mattel.

Vuk, Serbien

Vuk är en serbisk hbtqi-aktivist som gått vårt utbildningsprogram Rainbow Advocacy Programme. Utbildningen pågår under 13 månader och riktar sig till hbtqi-aktivister som vill använda sig av påverkansarbete inom FN för att driva förändring på hemmaplan. Vuk, som deltog i programmet 2019–2020 är just nu på plats i Köpenhamn för att delta i World Pride.

– World Pride betyder otroligt mycket eftersom människor från olika hbtqi-communities samlas och sänder ett starkt meddelande med enad röst till människor runt om i världen. En stark röst som kräver att kärlek avkriminaliseras, att alla former av diskriminering upphör och att mångfald och olika identiteter respekteras. En röst som säger nej till hat och våld. En röst som står emot alla ojämlikheter. En röst som inte lämnar någon utanför!, säger Vuk.

Fallaq, Indonesien

Fallaq är en av flera indonesiska hbtqi-aktivister som länge kämpat för allas lika rättigheter – i ett land där det inte finns något skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. 

– World Pride handlar inte bara om att kämpa mot förtryck och diskriminering. World Pride är även ett ställe där jag kan, och har rätten att, vara mig själv. Jag kan älska vem jag vill utan att bli hånad eftersom vi alla ska behandlas med jämlikhet, säger Fallaq.

Shogher, Armenien

Det här är Shogher från vår Armeniska partnerorganisation Pink – en organisation som arbetar för att stärka hbtqi-personers mänskliga rättigheter i Armenien. Shogher är en av de internationella gäster som deltar under årets World Pride. 

– World Pride är ett tillfälle då vi kan samlas och släppa rädslan, även om det är temporärt. Det är en påminnelse om att det finns mycket kvar att göra och att detta bara kan ske om vi stöttar varandra. Men viktigast är att komma ihåg att World Pride betyder kärlek och att finnas där för varandra, säger Shogher.

Rhadem, Filippinerna

Rhadem är en muslimsk filmskapare och människorättsaktivist baserad i södra Filippinerna. I år finns Rhadem på plats i Köpenhamn för att delta i World Pride, dels för att representera sitt land men även för att synliggöra berättelser från hbtqi-personer inom ursprungsbefolkningen och med muslimsk bakgrund. Dessa röster får får sällan en plats inom hbtqi-rörelsen i Filippinerna, menar Rhadem.

– World Pride är för mig inte bara en plats för att fira solidaritet och att vi existerar. Det är även en symbol för styrkan som finns inom vårt community. Att vi, trots olikheter när det kommer till religion, kön och sociokulturell bakgrund, kommer samman som en och som jämlikar, säger Rhadem.


.

Läs mer

Hela RFSL:s program för World Pride finns att hitta här.

RFSL har arbetat i Indonesien i över tio år – läs mer här.

Vill du veta mer om hur RFSL arbetar globalt? Klicka här.

Läs mer om vårt Rainbow Advocacy Programme här.