Om trans
Transperson är ett paraplybegrepp, som innefattar alla vars könsidentitet och/eller könsuttryck helt eller delvis inte matchar det kön man blev tilldelad vid födseln.
Transperson är ett paraplybegrepp, som innefattar alla vars könsidentitet och/eller könsuttryck helt eller delvis inte matchar det kön man blev tilldelad vid födseln.
En ny könstillhörighetslag röstades igenom i riksdagen april 2024, efter att frågan har utretts i 17 år. I samband med…
Sveriges könstillhörighetslag är föråldrad och den spär även på kötiderna inom den könsbekräftande vården. Lagens utformning är från 1972, då…
8 mars kom Socialstyrelsen med mer besked om hur den könsbekräftande vården ska struktureras framöver. På den här sidan har RFSL svarat på vanliga frågor, som…
Den 17 april 2024 röstade riksdagen igenom en ny könstillhörighetslag. Även om den är en klar förbättring från den tidigare lagen så respekterar den inte individens…
Amnesty, RFSL och RFSL Ungdom har skickat ett brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson avseende behovet av en ny, moderniserad och rättighetsbaserad könstillhörighetslag.
Tre av fyra svenskar anser att det är viktigt att unga transpersoner har tillgång till könsbekräftande vård, som samtalsstöd eller hormonbehandling. Det visar en Sifoundersökning gjord…
Information och stöd med fokus på trans. Transformering riktar sig till transpersoner i alla åldrar, personer som funderar kring sin könsidentitet samt närstående och yrkesverksamma.
RFSL har släppt en ny broschyr för dig som vill lära dig mer om trans, oavsett om du själv är transperson, närstående, yrkesverksam, funderar på din könsidentitet eller bara vill lära dig mer.
RFSL har läst och granskat Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens” och listar här 100 felaktigheter i boken.
RFSL och RFSL Ungdom frågade unga transpersoner och deras föräldrar om upplevelser av vård och rättigheter för unga transpersoner. Vi vill berätta om hur det egentligen ligger till utifrån personer som faktiskt vet.
Hör mig! är berättelser om hur viktig vården är för att må bra. Om lidandet som långa väntetider skapar.
#hörmig
Delar av den här informationen är just nu utdaterad i juni 2022. Vi arbetar med att uppdatera den.
RFSL och RFSL Ungdoms synpunkter på kapitlen om stöd och utredning i Socialstyrelsens kunskapsstöd God vård av barn och ungdomar med könsdysfori.
RFSL får ibland frågor om hur arbetet för jämställdhet kan inkludera transpersoner. Vår utgångspunkt är att jämställdhet och transpersoners rättigheter inte ska ställas emot varandra. Istället tror…
Här hittar du RFSL:s remissvar på DS 2018:11-Vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och DS2018:17-Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen. Dessa har fastställts av verkställande…
Sverige har världens första - och världens äldsta - könstillhörighetslag. Det betyder att vi behöver en ny #TranslagNu.
RFSL:s utgångspunkt är att de unga transpersoner som behöver vård ska få det utan att lagstiftningen står i vägen för i vissa fall livsnödvändig vård. Utredningsteamens…
Många transpersoner behöver vård och behandling för att kroppen och/eller det juridiska könet ska stämma bättre överens med könsidentiteten. Det är viktigt för välmåendet. Här finner du en kort översikt över hur vården fungerar.
Rapid-onset gender dysphoria (ROGD) är en teori som formulerats av forskaren Lisa Littman. Littmans studie har fått skarp kritik från ett stort antal forskare och hon…
Uppdrag Granskning har nu gjort en uppföljning av “Tranståget” om vård för unga transpersoner. RFSL och RFSL Ungdom är kritiska till bristen på berättelser från unga…
Tvångssteriliseringar av transpersoner i Sverige fortsatte fram till 2013. Läs mer om bakgrunden och varför RFSL:s krävt skadestånd.
Här finns information till dig som vill veta mer om lagen som ger rätt till ersättning för den som steriliserats för att kunna få byta juridiskt…